Interview med kvindelige iværksættere – Bag om Lille Svend KBH

Anne Birkkjær i hendes værksted #lillesvendstudio

Anne Birkkjær i hendes værksted #lillesvendstudio

På en måde, har jeg altid drømt om at være selvstændig, men ikke vidste på hvilken måde. Pludselig kom idéen og flere er fulgt. Men hvordan starter du din egen virksomhed? Jeg vidste ikke selv meget om proces og opstart, og søgte derfor råd hos andre kvinder med egen virksomhed. Nu deler jeg deres historier; fra den spæde idé, til udfordringer og sejre. Første interview er dog om min egen rejse med Lille Svend KBH.

Lille Svend KBH | Anne Birkkjær

 

Hvordan startede virksomheden? Og hvordan fik du idéen?

Jeg startede Lille Svend KBH, da Bille i sensommeren 2016 begyndte i vuggestue. Det ændrede vores behov ift “babyudstyr. Vi er store “gør-det-selv” mennesker herhjemme, og har altid rester af træ, messing og læder. Så en suttesnor blev senere til et bleomslag. Behovet for den store pusletaske var ikke længere. Men istedet havde vi nu kun brug for at kunne have et par bleer, vådservietter, en enkelt stofble og måske lidt tøj med. Jeg gik derfor og tænkte på at lave et omslag, og tog nogle læderrester med i sommerhus en weekend. Min kæreste havde kort forinden lavet et nyt sæde til hans motorcykel, og havde i forvejen et godt udvalg af nitter i værktøjskassen. Med en simpel tegning på et papir, tegnet op med lineal og et målebånd, fik jeg tegnet en skabelon af papir samlet med lidt tape hist og her. Kort efter havde jeg skåret læderet ud og samlet det med nitter til mit allerførste bleomsalg. En lille pusletaske i kernelæder med plads til det mest nødvendige.

Som man gør med mange ting, postede jeg mit projekt på Instagram og fik mange likes og henvendelser fra venner, familie og andre relaterede. Jeg oprettede derfor hurtigt en konto på Instagram med navnet Lille Svend. Navnet kommer af ordet “svendebrev”. Som håndværker bliver man udlært “Svend” og modtager sit svendebrev ved endt uddannelse. Dette er håndværk til små børn, derfor “Lille Svend”.

Hvad var dit første produkt? Hvorfor ?

Mit første produkt var en suttesnor med navn i læder. Jeg kan ikke huske, hvorfor det blev lige det, andet end at det nok var præget af, at Bille skulle starte vuggestue. Oprindeligt var suttesnoren lavet med ruskind og en påsyet læderlap med navn. Nu er den mere minimalistisk i udtrykket. Du finder suttesnoren her.

Hvad er dit yndlingsprodukt?

Jeg holder allermest af at lave bleomslaget. Det gør mig glad, hver gang jeg ruller kernelæderet ud, glider hånden henover den bløde og varme overflade, og lægger skabelonen på. Jeg holder af dets tidsløse, minimalistiske og meget funktionelle design, samt det faktum, at bleomslaget ikke er set før, og derfor er unikt.

Mit allerførste bleomslag nederst i bunken.

Mit allerførste bleomslag nederst i bunken.

Beskriv processen omkring udvikling af nyt produkt:

Jeg bliver meget inspireret at den måde, vi lever på som familie – med alt hvad det indebærer af gyldne stunder og hektiske dage. Hvordan vi indretter os, og hvad især Bille min dreng på 4 år finder glæde i. Lille Svend KBH tog sit udgangspunkt i ham, og det udvikler sig på en måde i takt med at han bliver ældre.

Det starter ofte med, at jeg betragter noget i hjemmet – hvordan vi bruger eller mangler ting med en særlig funktion. Jeg skriver ofte ideer ned i noter både på telefon og i min notesbog, hvorefter jeg tegner skitser. Denne proces kan både være langsommelig, men også hurtigt eksekveret. Derefter laver jeg forskellige prøver i værkstedet, bruger mit netværk til sparring og viden, får hjælp af min kæreste omkring teknisk viden og udførelse, for til sidst at sætte produktet i produktion i værkstedet eller hos en producent.

Legemåtten kom til under min barsel med Pil på nu 2 år. Jeg ønskede et “legegulv” med et mere holdbart og bæredygtig perspektiv, og ikke et som vi ville give videre eller smide ud efter 6 måneders brug. Legemåtten bruger de begge som en hyggekrog i stuen.

Den nye Cylinderpude er skabt med udgangspunkt i mit eget ønske om at skabe mere interiør – også for voksne. Dog holder mine børn virkelig også meget af en god pude i sofaen. Jeg tegnede derfor en meget klassisk pude, og valgte at producere den i smørblød læder med blødt fyld. Som en lille, men funktionel detalje, har den i den ene ende en strop, som gør den nem for børnene at flytte rundt på fra værelse, til stuegulv osv.

Hvad giver dig inspiration ?

Jeg inspireres som sagt meget af vores families behov og bevægelse, men har altid været fascineret af materialer; læder, træ, metaller som messing, stål osv. Under coronakrisen har vi været på mange udflugter, hvor jeg har fotograferet eller taget objekter med hjem, som har haft en særlig form eller farve, som jeg gerne ville bruge i min produktudvikling. Jeg inspireres også meget af kunst og nærer stor kærlighed til arkitektur, især dansk arkitekturs guldalder.

Inspiration i naturens materialer og former.

Inspiration i naturens materialer og former.

Hvad kan du bedst lide ved dit arbejde?

Kombinationen af håndgribeligt håndværk, processerne og alt den nye viden jeg tilegner mig gennem sparring med mit netværk.

Hvad kan du ikke undvære på dit skrivebord?

Skriveredskaber. Jeg samler på gode blyanter og kuglepenne. De skal gerne både være smukke og funktionelle. Det giver mig altid lyst til at tegne eller skrive. Og en god kaffekop! Så kommer jeg langt 🙂 Jeg køber ofte skriveredskaber hos Kartotek Copenhagen og keramik hos The General Store.

Mit skrivebord i solskin

Mit skrivebord i solskin

Hvornår arbejder du bedst?

Jeg tænker allerbedst lige når jeg er ved at falde i søvn. Det er ofte i det øjeblik at en idé falder på plads. Dog skal jeg gerne godt igang fra morgenstunden for at få noget ud af dagen i værkstedet.

Hvilke udfordringer, men også sejre, har du haft på din rejse?

Det er en udfordring at finde ud af, hvilke veje jeg ønsker at gå med mit brand. Både i form af produkter, materialer, målgruppe osv. Jeg har også oplevet, at et produkt måtte laves om efter første produktion, fordi det ikke levede op til mine forventninger og kundernes brug af det.
Det er altid en sejr, når jeg har kunder i webshoppen. Jeg bliver oprigtigt glad, når jeg skal sende en suttesnor eller andet afsted. Men af store sejre er nok lanceringen af legemåtten. Den er stor og eksklusiv, og jeg var spændt på, om jeg kunne skubbe den ud over kanten til kunderne. Men det lykkedes, og jeg er så stolt af den efterspørgelse, den har.

Bleomslag og suttesnore klar til afsendelse

Bleomslag og suttesnore klar til afsendelse

Hvordan har du klaret opstart og drift af din virksomhed økonomisk? 

De første år arbejdede jeg fuldtid på mit 8-16 job, og startede egenligt ret spontant ud. Jeg havde ingen startkapital, andet end pengene fra min egen lomme, til det første stykke læder, og sådan drives virksomheden stadig. Jeg kan investere i materialer, markedsføring osv. for det jeg tjener. I efteråret 2018 valgte jeg ikke at vende tilbage til mit arbejde efter endt barsel med min datter. Det betød i stedet, at jeg søgte et 15-20 timers job, som jeg kunne passe ved siden af Lille Svend. Et arbejde, hvor jeg også blev udfordret på min viden og kvalifikationer og dygtiggjorde mig. Deltidsjobbet var også nødendigt, for at jeg kunne bidrage til udgifterne i vores fælles hjem. Jeg har dog også i en periode været på supplerende dagpenge. Drømmen er selvfølgelig, at jeg en dag kan leve af min egen virksomhed.

Hvad er dine drømme for fremtiden?

Jeg drømmer om at gøre Lille Svend KBH til mit levebrød. At udvide min forholdsvis lille kollektion med mere interiør i træ og metal, og inkorporere mere af mit “voksne behov” i virksomheden. Hvis jeg skal drømme stort, kunne Lille Svend også udvikle sig til en fond, hvor jeg arbejder med f.eks. Mødrehjælpen, som jeg har gjort tidligere af flere omgange under #wearelillesvend og #lillesvendpåtur

Del dit bedste tip for andre, som gerne vil starte op:

Spring ud i det, når det føles rigtigt. Jeg startede op ved siden af mit fuldtidsarbejde, og syede 40 suttesnore i ugen hver aften. Jeg forsøger at gribe mulighederne, når de er der, være modig og turde. Hvis jeg en dag må stoppe mit selvstændige virke, er det ikke en fiasko, men derimod en kæmpe personlig succes, at jeg turde kaste mig ud i det.

Derudover vil jeg også anbefale at skabe sig et godt netværk. Det er det bedste jeg har gjort for mig selv i mit arbejdsliv – og ser det som en stor styrke uagtet, om du er selvstændig eller ansat. Jeg havde døbt min anden barsel “iværksætterbarsel”, og inviterede mig selv på kaffe hos de kvinder, jeg fandt interessante på Instagram. Så trillede jeg rundt med barnevogn og vikle i København til kaffe med virkelig mange inspirerende og fantastiske kvinder, som jeg nu har i mit netværk, og kan trække på mht, bekymringer, sejre, men også blot for at sludre.

Freja Troelsen og jeg fotografere af Sannie Nielsen

Freja Troelsen og jeg fotografere af Sannie Nielsen

Fortæl kort om dig selv;

Jeg er uddannet multimediedesigner med en PBA i online konceptudvikling. Jeg har i 10 år arbejdet i den danske modebranche med PR, kommunikation og SoMe. Senere har jeg udviklet en stor interesse for fotografi, og har derigennem arbejdet med Realdania og som stylist sammen fotograf Sannie Nielsen.

Jeg bor sammen med min kæreste Mark, og sammen har vi Bille på 4 år og Pil på 2 år.

Bonusinfo:

Hvis du vil følge med bagom Lille Svend, kan du følge mig på Instagram på @annebirkkjaer hvor jeg deler mere fra vores bolig, billeder af arkitektur, kunst og livet som mor og iværksætter.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *