Interview med kvindelige iværksættere – Bag om Cathrine Brandt

Cathrine Brandt - surdejshoved

Cathrine Brandt – surdejshoved

Surdejsnørden Cathrine Brandt starter dagen med at supplere sin surdej og bage, hvorefter kontorpligterne kalder. Iværksætterlivet startede med en blog som agerede visitkort under studietiden på Sundhed og Ernæring, men blev efter studiet til hendes levebrød. Cathrine Brandt deler på sin madblog ud af gode bageopskrifter og alt du skal vide, for at starte en god surdej.

Surdejsnørd og ejer af Cathrinebrandt.dk | Cathrine Brandt

 

Hvordan startede virksomheden? Og hvordan fik du idéen?

Tilbage i 2015 oprettede jeg mit CVR nr – det var starten på min ”rigtige” virksomhed. Den var dog begyndt længe inden. I 2011 oprettede jeg min blog CathrineBrandt.dk. En madblog. Jeg var startet med at studere Ernæring og Sundhed. Jeg vidste, at jeg drømte om at styre min egen tid og egne arbejdsopgaver, når jeg var færdig med mit studie. Derfor startede jeg min blog. Den tjente mig absolut ingen penge, og på de helt gode dage var der små 20 personer, der kiggede forbi bloggen. Nok mestendels venner og familie.

Men jeg var overbevist om, at min blog ville være det bedste visitkort og CV for mig, når jeg efter endt studie skulle finde arbejdsopgaver – og ved at starte 4 år før, jeg skulle bruge et job, så tænkte jeg, at det var et godt skridt på vejen.

Hvad var dit første produkt? Hvorfor ?

Min bog Surdej, der var startskuddet til min lille webbutik Cathrinebrandtbutik. Her har jeg samlet alle de produkter, jeg selv har manglet til min surdejsbagning – og som er umulige at undvære. Få, men gode ting. I den bedste kvalitet.

Hvilket er dit yndlingsprodukt?

et er svært! Min dejspartel, tror jeg. Jeg bruger den næsten dagligt. Den er uundværlig hvad end jeg skal bage brød eller boller. Der ligger så meget tanke, omhu og håndværk i det værktøj. Den bliver kun pænere og pænere i brug, og det glæder mig. I de her uger olierer, sliber og samler jeg dejspatler i lange baner. Den del står vi selv for. Det er sjovt. Så inden længe kan jeg igen dele dejspatlen med alle dem, der også drømmer om sådan en.

Cathrine Brandt har selv udviklet sin dejspatel

Cathrine Brandt har selv udviklet sin dejspatel

Beskriv processen omkring udvikling af nyt produkt:

Jeg har lært, at der er meget langt fra tanke til handling. Særligt på de produkter, hvor jeg har brug for andre dygtige fagfolks hjælp. Mine bøger laver vi helt selv. Med ”vi” mener jeg min kæreste Morten og jeg. Jeg laver alle opskrifter, tekster, billeder og det visuelle layout. Morten sætter bogen op og klarer alle de praktiske ting omkring ISBN nummer, registrering, tryk, levering og meget, meget mere. Han er min evige sparringspartner og absolut uundværlig i min lille virksomhed.

Når det kommer til bageudstyret, så starter processen med, at jeg har en helt klar tanke om, hvad jeg gerne vil have, hvad det skal kunne (og ikke kunne), og hvordan det skal se ud. Men jeg har lært, at det kan være svært at forklare til andre, og det ikke nødvendigvis er det samme billede, andre får, når jeg forklarer. Jeg er meget visuel, og jeg har brug for at se produktet fysisk og holde det i hånden før, jeg kan sige OK. Derfor har jeg virkelig mange prototyper liggende. Min dejsnitter krævede 9 prototyper før, jeg var helt tilfreds med form, størrelse og funktion. Og så en speciallavet messingskrue. Min lokale smed syntes, jeg var helt skør. For der fandtes jo en skrue i standardstørrelse, og som kun var 4 mm større. Men den skulle ikke være 4 mm større. Den skulle være helt perfekt. Det er den mindste og mest detaljerede skrue, virksomheden nogensinde har lavet. Og den gør min dejsnitter helt perfekt i mine øjne.

Hvad kan du bedst lide ved jeres arbejde?

Min mulighed for at nørde og øve mig. Jeg er også virkelig glad for den interaktion, jeg har med dem, der følger med. Det er så fedt at have så tæt kontakt med dem, der gør brug af mit arbejde. Det glæder mig meget.

Hvad kan du ikke undvære på skrivebordet?

Vand, kaffe, en blok og en god pen. Jeg skriver små sedler og noter til mig selv hele tiden. Med ting, jeg skal huske, lave eller blot små ideer eller noter. Hvis jeg skal bage noget, der er lidt mere detaljeret, så kan jeg godt lide at tegne det først. Så jeg har virkelig mange små noter med tegnede kager…

Mit køkken er på mange måder også mit skrivebord. Her kan jeg ikke undvære min surdej, vand, mel og salt. Med de råvarer, så kan jeg skabe næsten alt.

Pen, papir og kaffe er det vigtigste på skrivebordet

Pen, papir og kaffe er det vigtigste på skrivebordet

Hvornår arbejder du bedst?

Klart om aftenen. Hvilket kan være lidt upraktisk. Jeg har erfaret, at der næsten ikke er nogen grund til, at jeg sætter mig ved min computer alt for tidligt om morgenen. Jeg kan slet ikke koncentrere mig. Derfor starter jeg oftest min dag i køkkenet. Med at fodre min surdej eller bage. Har jeg ingen bageplaner, så laver jeg yoga. Allerhelst så arbejder jeg om aftenen, hvis der er noget, jeg skal nå eller har en deadline. Der arbejder jeg bedst. Min senest bog BAGVÆRK er skabt ved, at jeg bagte hele dagen gennem flere måneder – og så skrev jeg bogen om aftenen. Det var perfekt.

Hvilke udfordringer, men også sejre, har du haft på din rejse?

Udfordringen i at vide, hvornår jeg skulle ”satse hele butikken”, var svær. Mine faste freelance opgaver var et rart sikkerhedsnet – både økonomisk, men også samarbejdsmæssigt og kollegialt. Men de tog også en stor del af min arbejdstid. Arbejdstid jeg allermest havde lyst til at bruge på at lave nye bageopskrifter og skabe flere produkter til min webbutik. Jeg gjorde det måske lidt for sent. Det har jeg lært af.

De største sejre synes jeg, der er mange af. Meget privilegeret. Mine to bagebøger SURDEJ og BAGVÆRK er nok de største. Dem er jeg superstolt af!

Cathrine Brandts bagebog

Cathrine Brandts bagebog – Bagværk

Hvordan har du klaret opstart og drift af virksomheden økonomisk?

Jeg anså bloggen og opskriftsudviklingen for at være mit studiejob, selvom den ikke gav mig en indkomst. Det betød, at jeg satte tid af til den og hele tiden forsøgte at udvikle mig og blive bedre. Til opskriftsudvikling, formidling og fotos. Jeg arbejdede så til gengæld hele sommerferien igennem for at tjene penge. Den løn delte jeg ud over de resterende måneder i året, så jeg havde råd til at arbejde på bloggen, der fortsat var ubetalt arbejde. Sådan gjorde jeg i de fire år, jeg studerede.

I 2015 blev jeg færdig på mit studie. Jeg fik mine første arbejdsopgaver som freelancer. Og så blev jeg gravid. Vi ventede vores første barn. Bloggen holdt jeg godt i gang under min barsel, og den voksede stille og roligt. De sociale medier – Instagram i særdeleshed, blev en større og større del af min eksponering, og jeg husker, at det virkelig var en milepæl for mig, da jeg ramte 1000 følgere.

Fast forward. Bloggen lever, jeg laver enkelte samarbejder, og mit eneste mål hver måned er, at jeg skal tjene det samme, som da jeg studerede. Lave faste udgifter var nøglen til, at jeg kunne lægge en masse tid i min egen lille virksomhed og udvikle den. I 2017 rykker min madblog fra at være en med alle mulige slags opskrifter til kun at fokusere på bagning. Det var det, der tændte mig. Min surdej havde jeg bagt med i mange år, og jeg elskede at øve mig, nørde og blive bedre. Jeg havde også stor positiv respons på mine bageopskrifter, så det bestemte jeg mig for at satse på og nørde endnu mere med.

Bloggen voksede. Jeg fik flere freelance opgaver med madfotografering, SoMe-opgaver og blogsamarbejder. I januar 2020 opsagde jeg alle samarbejder, der ikke var forbundet med min blog. I dag lever jeg kun af min blog, SoMe kanaler og webbutik.

Hvad er dine drømme for fremtiden?

Jeg drømmer at gøre godt brød og bagværk til en mulighed for alle. Samt fortsat at kunne leve af min hobby og have en hverdag, hvor jeg selv bestemmer min arbejdstid, så jeg kan bruge mest muligt tid med min lille familie. Succes er selvfølgelig rart, men det er ikke det, jeg måler min fremtid i. Jeg er introvert, og jeg trives i, at arbejde og nørde hjemme på mit lille kontor og i mit køkken.

Del jeres bedste tip for andre, som gerne vil starte op:

Gør dig umage og nørd! Din umage og dit nørderi smitter af og kan mærkes og ses. Også gennem skærmen.

Lær at bage med din helt egen surdej lavet fra bunden

Lær at bage med din helt egen surdej lavet fra bunden

Fortæl kort om jer selv;

Jeg er 29 år. Kæreste med Morten. Sammen har vi to børn – Ellinor på 5 og Karl Hugo på 3. Jeg har en sjæl på cirka 80 år. Når jeg ikke bager, så strikker, broderer eller sylter jeg… Jeg rykkede mit kontor hjem (igen) efter sommerferien, og det fungerer så godt for mig at sidde helt for mig selv og have mit køkken og min surdej inden for rækkevidde.

Bonusinfo:

Yoga er blevet mit helle. Jeg laver det bare hjemme i stuen. Gerne om morgenen efter børnene er afleveret, og inden jeg går i køkkenet eller sætter mig ved min computer. Sarah Beth laver de skønneste yogavideoer på Youtube – hun kan klart anbefales.

Hvis du vil følge med, og ikke gå glip af nye opskrifter, så følg med på Cathrine Brandts instagram

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *