“Jeg fik tit lyst til at lave nogle helt vilde og fantasifulde opstillinger til mine foto-opgaver…” Det blev til fotokollager og senere til ren illustration og min nuværende forretning.
Illustration | Michelle Carlslund
Hvordan startede virksomheden? Og hvordan fik du idéen?
Da jeg var helt ung gik jeg på en fotoskole i Valby hvor jeg lærte at fotografere. Jeg fik tit lyst til at lave nogle helt vilde og fantasifulde opstillinger til mine foto-opgaver og fandt hurtigt ud af at jeg kunne opnå lidt af den samme effekt ved at klippe ting ind i mine billeder. Det blev til fotokollager og senere til ren illustration, da jeg fik en tegneplade og kunne tegne i fotoshop. Jeg lavede nogle print og tog dem med på Finders Keepers design marked og til min overraskelse solgte de virkelig godt. Det blev starten på min virksomhed, og i dag laver jeg alt muligt inden for illustration. Jeg arbejder mest med ting til børn; jeg har udgivet 30 børnebøger, lavet illustrationer til legetøj, tekstil og meget mere. De sidste år har jeg kastet mig over mere analoge metoder, så som maleri, forskellige trykketeknikker og nyder meget at komme væk fra skærmen lidt.
Hvad var dit første produkt?
Posters med mine illustrationer.
Hvilket er dit yndlingsprodukt?
Jeg er meget stolt af mine seneste landskabs-illustrationer. Generelt er jeg faktisk altid gladest for mit seneste design. Det repræsenterer altid bedst hvor jeg er lige nu, min stil, smag og interesse.
Beskriv processen omkring udvikling af nyt produkt:
Det er ret forskelligt om jeg arbejder på noget af mit eget eller for kunder. For kunder får jeg som regel en brief, hvor de beskriver hvad de skal bruge, hvilke formater og hvis de allerede har nogle idéer til udforming eller tema. Jeg researcher på området – Pinterest er mit yndlingssted til dét. Derefter laver jeg skitser, som kunden måske har nogle kommentarer til. Når de så er godkendte går jeg til at farvelægge. Her er også ofte nogle rettelser fra kunden, som jeg implementerer inden de færdige filer afleveres. Når jeg designer til mig selv, er det ret ofte fordi jeg har fået en idé – lidt ud af det blå – som jeg simpelthen ikke kan lade være med at forfølge. Det er det mest vidunderlige, når det føles som en kraft inden i, som kommer ud i form af noget visuelt. Den følelse af flow kan også komme til mig når jeg arbejder for kunder, heldigvis. Der kommer den bare ofte når jeg har været igang lidt tid og sporet mig ind på projektet.
Hvordan fik du nyheden om dit firma ud til potentielle kunder?
Jeg har været en del på forskellige design og salgsmesser herhjemme og i Europa før vi fik børn. Det har givet rigtig meget, særligt til mit internationale netværk. Det er blandt andet derfor jeg designer meget for franske brands. Fordi jeg har været på messer i Paris. Nu er det helt klart instagram som er mit bedste vindue til verden. Jeg synes også at jeg mere og mere høre godt om LinkedIn, men må indrømme at jeg ikke helt har fået gjort så meget ved det endnu.
Hvad giver dig inspiration?
Smukke og særlige omgivelser. Byen især. Hvor naturen giver mig ro og på en måde nulstiller, giver byen mig input og liv. Jeg bor og arbejder på Vesterbro og elsker at færdes i København, som jeg synes er en uendelig smuk by. Derudover får jeg masser inspiration på instagram og på pinterest. Det kan være gode katalysatorer for at få gang i egne idéer.
Hvad kan du bedst lide ved dit arbejde?
Selvbestemmelsen. Uforudsigeligheden. Selvom det kan være hårdt, ikke at vide hvor mange opgaver der venter og hvordan økonomien ser ud om et halvt år, så er det samtidig en utroligt spændende lottobillet og drømme-kunden og projektet kan jo tikke ind i indbakken i morgen. Dét kan jeg utroligt godt lide fordi det samtidig gør at jeg kan tillade mig at drømme om ting jeg ikke kan lige nu. Om steder jeg vil besøge, kurser jeg vil på, lejeligheder jeg vil bo i, steder jeg vil spise, ting jeg vil lave med mine børn og mand.
Hvad kan I ikke undvære på skrivebordet?
I forhold til arbejdsredskaber er min iPad Pro min nummer 1 ting jeg ikke kan undvære. Jeg laver næsten alt mit arbejde på den, undtagen når jeg af og til arbejder analogt. Derudover er jeg svært glad for kaffe og vi har en god maskine på min tegnestue. Så en stor kop cappuccino. Det nyder jeg virkelig.
Hvornår arbejder du bedst?
Egentlig eftermiddag og tidlig aften, men vi har jo børn og er derfor en del af hamsterhjulet, så det er ikke dér jeg kan lægge det meste af min arbejdstid. Min mand og jeg prøver at give hinanden lange dage, han er musiker og har det på samme måde. Til gengæld kan jeg godt lide at lægge yoga eller andre gøremål ind fra morgenstunden, så jeg lige kommer igang med dagen på en anden måde, inden jeg starter min arbejdsdag. Min arbejds-energi (og energi generelt) varierer i øvrigt ekstremt meget i forhold til min cyklus. På nogle tidspunker af måneden kan jeg køre på fra kl 8 og på andre må jeg helt holde fri, fordi der ikke kommer konstruktivt arbejde ud af det alligevel. Og det er jo ekstremt priviligeret at kunne tilrettelægge sit arbejdsliv på den måde. Det er jeg meget taknemmelig for.
Hvilke udfordringer, men også sejre, har du haft på din rejse?
Det er benhårdt at være selvstændig. F.eks har jeg lige været syg med influenza og væk fra tegnestuen i 14 dage. Det er altså noget af en arbejdspukkel der kan samle sig på den tid, og jeg måtte slæbe mig afsted med feber for at pakke webshop ordrer midt i det hele. Men friheden har jo den pris, at der ikke er nogen der kan tage over. Jeg vil ikke have ansatte, de har jeg flirtet med og det giver for mig det modsatte af fleksibilitet, fordi der skal hives mange flere penge hjem og man altid skal være til rådighed. Til gengæld synes jeg at det er en sejr at jeg faktisk aldrig har haft et “rigtigt” arbejde. Jeg har været selvstændig siden jeg var 22 år gammel og levet af det lige siden. Af at tegne. (og ALT muligt andet admin😅). Men stadigvæk. Det var jo min drøm.
Hvordan har du klaret opstart og drift af virksomheden økonomisk?
Som sagt startede jeg ud som helt ung lige efter mediehøjskolen, hvor jeg studerede grafisk design. Den gang kunne man jo leve for 5000 kr om måneden(!), så det var jo ikke så mange penge der skulle skrabes sammen i starten. På den måde var det smart at starte ud så ung. Så kunne virksomheden vokse stille og roligt sammen med mig. Desuden er det jo et billigt produkt at starte med, plakater. Så jeg havde ikke de store investeringer i starten. Det fik jeg sidenhen med stort lager, en ansat, kontor og et produktsaparat som skulle køre. Siden har jeg skaleret ned, så jeg kan nøjes med en skrivebordsplads i min dejlige tegnestue i Kødbyen og en lille smule lagerplads bag mig. Jeg har outsourced print og indramning af plakater og det var virkelig en god beslutning for mig og har frigivet en masse tid.
Hvad er dine drømme for fremtiden?
Jeg vil gerne udvikle mig og prøve nye ting. Jeg drømmer om at prøve kræfter med set-design og teaterscenografi. Jeg har ingen forudsætninger for det på den måde, men jeg tror det kunne være så sjovt at arbejde med store ting og skabe et univers i 3D. Jeg kunne faktisk også godt finde på at prøve at tage en ny uddannelse på et tidspunkt, eller måske knap så drastisk tage nogle kurser i nye teknikker og materialer. Jeg tror jeg har fundet ud af at det allervigtigste for mig, er at være i bevægelse og i udvikling. Det er dejligt at tænke på, at mit liv kan se helt anderledes ud om 5 år, at jeg kan gribe de bolde der bliver kastet og selv kaste nogle ud i helt nye retninger.
Del dit bedste tip for andre, som gerne vil starte op:
Just do it! Ej, det er så nemt at sige. Men jeg synes faktisk man nogle gange skal tænke mindre og gøre mere. I disse instagram-tider er det blevet ret nemt at komme i kontakt med folk, som er interessante, fordi man ofte kan få fat i dem personligt ved at skrive en besked. Derudover kan det give noget god synlighed at tage på design marked eller messe, hvis man laver noget, som kan vises frem dér. Så skal man huske at tage smilet og den åbne personlighed med, så man kommer i kontakt med folk. Det er en ting jeg har øvet mig meget i og stadig ikke noget der altid falder mig supernaturligt (igen – cyklus spiller meget ind her!), men det nytter ikke noget at tage afsted med sine ting, og så sidde og putte sig eller kigge i telefonen. Netværk er virkelig en vigtig faktor for at komme nogle vegne. Jeg har selv lige været på et forløb som hedder Ovation, hvor man er i netværksgrupper med 10 andre iværksættere. Vi har så en mentor og sætter mål og giver feedback. Det har været mega-givende og det ville jeg gerne have haft da jeg var yngre og en del mere usikker på mine iværksætter-ben. Derudover så kan man jo se sig omkring i sin vennekreds, og starte med at lave noget med dem. Det er ikke så skræmmende og en god måde at prøve kræfter med ægte opgaver. En af mine første opgaver var en koncert-plakat for Mikkel, som er min mand i dag. Jeg kan huske at jeg fik 1500 kr. for det 🙈 Senere fik jeg selvfølgelig også en mand. Så på den måde kunne det måske godt betale sig.
Bonusinfo:
Ting jeg elsker: chokolade, pommesfritter, at tegne. Og mine børn, bevares 😂
Har du en drøm om at blive illustrator eller blot dyrke et kreativt univers, så kan du følge Michelle på instagram her