Interview med kvindelige iværksættere – Sanne Bartkowiak

Sanne Bartkowiak er have- og landskabsarkitekt, og står bag Saga Haver og Landskaber

Sanne Bartkowiak er have- og landskabsarkitekt, og står bag Saga Haver og Landskaber

“Siden jeg var barn, har jeg interesseret mig for planter og haver men aldrig tænkt, at det var noget, jeg kunne leve af.” I 2020 startede jeg som enkeltfagsstuderende på Landskabsarkitektur på Københavns Universitet for at få et kvalificeret, fagligt supplement til den store viden om planter og haver, jeg selv havde tilegnet mig, og i 2022 tog jeg springet og startede min virksomhed, Saga Haver & Landskab.. 

Landskabsarkitektur | Sanne Bartkowiak

Hvordan startede virksomheden? Og hvordan fik du idéen?

Siden jeg var barn, har jeg interesseret mig for planter og haver men aldrig tænkt, at det var noget, jeg kunne leve af. Jeg er vokset op i Skive i 1980’erne og 90’erne og gik meget i haven med min far og hjalp min mormor med at få frø og stiklinger til at spire og gro på hendes altan. At der var et fagområde, som hed landskabsarkitektur – det var simpelthen ikke noget, min forældre eller deres omgangskreds var bevidste om eller introducerede mig for.

Da min mand og jeg købte et gammelt hus i Brønshøj i 2010, fik jeg for første gang min egen have og elskede den fra dag ét. I 2017 byggede vi nyt hus på grunden og startede forfra med haven. Det kickstartede min lyst til at arbejde professionelt med havedesign, og jeg begyndte at tegne haver for venner og bekendte. Da jeg i 2019 efter min 3. barsel skulle tilbage til mit daværende kommunikationsjob, spirede tanken om et mere kreativt og udadvendt arbejdsliv frem i mig. Jeg var færdig med at skrive tekster om byggeprojekter, jeg aldrig kom ud at se, til brugere, jeg aldrig mødte – og jeg havde lyst til og mod på noget nyt. I 2020 startede jeg som enkeltfagsstuderende på Landskabsarkitektur på Københavns Universitet for at få et kvalificeret, fagligt supplement til den store viden om planter og haver, jeg selv havde tilegnet mig, og i 2022 tog jeg springet og startede min virksomhed, Saga Haver & Landskab..

 

Hvad var dit første projekt?

Et lille haverum i en vens baghave. Han havde en skurvogn som anneks og et legehus nogle meter derfra. Jeg tegnede en gruscirkel omgivet af frodige bladplanter imellem de to bygninger og fik skabt et fint lille opholdsrum med plads til et bord og et par stole, som i dag binder den del af haven bedre sammen og gør den mere brugbar..

 

Hvilket er dit yndlingsprojekt?

Jeg har for nylig tegnet nyindretning af en have med ikke mindre end 5 forskellige niveauer, og her har jeg formået at vende niveauforskellene fra et hovedbrud for havens ejere til et plus for haven. Det er jeg ret begejstret for – og glæder mig til at se det udført. Jeg har også tegnet en sommerhushave, hvor 99% af planterne er hjemmehørende. Det var en spændende udfordring.

Håndskitser er en stor del af Sannes arbejde.

Håndskitser er en stor del af Sannes arbejde.

 

Beskriv processen omkring udviklingen af dine ydelser:

Jeg har jo ikke produkter som sådan. Men lever af at sælge min viden og mine kompetencer. Jeg har sørget for at have en række forskellige ydelser, hvor prisen afhænger af tid, detaljeringsniveau og kompleksitet. Så du kan fx vælge mellem et 1,5 times besøg i din have, hvor jeg giver mundtlig inspiration på stedet, eller du kan få en detaljeret haveplan med planteliste, bedplaner og projektplan, som tager mange dage at udarbejde. Og jeg har flere ydelser derimellem, så der er noget for alle kunder..

Farver, frøstande og faconer smukt sammensat

Farver, frøstande og faconer smukt sammensat

 

Hvordan fik du nyheden om dit firma ud til potentielle kunder?

Som tidligere kommunikationsmedarbejder var det let for mig at lave min egen hjemmeside og begyndte at formidle mine projekter på Instagram, så det har egentlig været mine primære kommunikationskanaler. Og så er havedesign en branche, hvor man let kan se effekten af mit arbejde, hvilket betyder, at mine kunders familie, venner og naboer ofte får lyst til også at få min hjælp til deres haver..

 

Hvad giver dig inspiration?

Naturen er et stærkt forbillede for mig, fordi den altid viser ’det rette’ at gøre. I naturen vokser og trives planterne på de steder, der har de mest gunstige forhold for dem. Skyggeplanter trives i skovbunden, tørketålende urter på overdrevet i fuld sol osv. Naturen er en vigtig vejviser for mig, når jeg sammensætter beplantninger til havens forskellige områder. Den faglige dybde, jeg har fået ved at tage enkeltfag som Botanik og Beplantningsdesign på Landskabsarkitektur på KU, er nyttig i den sammenhæng, fordi jeg kender planternes latinske navne, familier og slægter og ved hvilke forhold, en plante fra den eller den slægt vil trives under. I fritiden tager jeg ofte mine drenge med på ture til skove, naturområder, parker, legepladser og byrum, hvor jeg samler inspiration – og håber at kærligheden til udeliv, natur og kultiveret natur, som haver jo er, smitter af på dem..

 

Hvad kan du bedst lide ved dit arbejde?

At skabe steder, der beriger mennesker og dyr. Jeg er drevet af at gøre ting bedre, end de er, og jeg har brug for at mærke, at jeg gør en forskel for andre. Det føler jeg hver dag i mit arbejde som have- og landskabsarkitekt. Både for den enkelte kunde eller familie, jeg tegner en ny have til, men også på et højere plan for biodiversiteten og klodens tilstand.

Jeg bruger mange hjemmehørende arter i mine designs, hvilket hjælper vores insekter med at finde føde men også steder, hvor deres æg og larver kan udvikle sig. Jeg arbejder ofte med at skabe et naturnært design med fx beplantning i tre lag, der rammesætter vores udeliv med blomstring, bladværk og fine grenstrukturer og hjælper os til fysisk og psykisk velbefindende, og hvor fugle og smådyr kan gemme sig, lave reder og vinterhi. Så vidt muligt anbefaler jeg at genanvende materialer, måske ved at bruge dem på en ny måde. I et nyligt projekt har jeg anbefalet kunden at beholde havens gamle herregårdsfliser men sætte dem på højkant og omlægge dem til bløde stier med opløste kanter og varierende fugebredde, hvor blomstrende urter kan vokse frem..

 

Hvad kan I ikke undvære på skrivebordet?

Mine tegneredskaber og kaffe. Og så er jeg meget glad for, at mit skrivebord står i et lille hyggeligt kontorfælleskab, hvor vi er 6 selvstændige, som hjælper hinanden og også har et socialt fællesskab med fredagsvin en gang imellem, sommerfest og julefrokost. Det løfter mig fagligt, at jeg kan sparre med fx den grafiker eller arkitekt, som også sidder på kontoret, og over frokostbordet snakker vi om alt fra børn til teaterforestillinger, yndlingsserier og udfordringer i vores virksomheder. Det ville jeg ikke undvære.

Jeg arbejder ofte med at skabe et naturnært design

Jeg arbejder ofte med at skabe et naturnært design

 

Hvornår arbejder du bedst?

Når jeg starter på et nyt projekt og skal prøve idéer af på papiret og researche på løsninger, materialer og plantesammensætninger. Det er en fase, jeg holder meget af, selvom den også kan være frustrerende, indtil den rigtige løsning viser sig på papiret. Jeg elsker også at være ude i haverne hos mine kunder og skulle kunne svare på spørgsmål nu og her. Det er intenst men også spændende at give konkret rådgivning på stedet.

 

Hvilke udfordringer, men også sejre, har du haft på din rejse?

At skifte branche fra kommunikation til have- og landskabsdesign var en stor udfordring, og dertil at blive selvstændig og stå med ansvar for kunder, regnskab osv., har været en omvæltning for mig. Det har også været nogle intense år med opstart og drift af virksomhed, samtidig med at jeg har taget 1-2 enkeltfag på universitetet om året og har 3 hjemmeboende børn. Efter 2,5 år som selvstændig føler jeg heldigvis, at det er det rigtige for mig, og at jeg har et rigere, sundere og mere meningsfyldt arbejdsliv i dag.

Sannes egen have er udgangspunkt for nye ideer.

Sannes egen have er udgangspunkt for nye ideer.

 

Hvordan har du klaret opstart og drift af virksomheden økonomisk?

Jeg har holdt mine udgifter på et minimum og har selv lavet hjemmeside, ligesom jeg arbejdede hjemmefra det første år for at spare udgifter til kontorplads. Jeg har også sat mit private forbrug ned, hvilket har været overraskende nemt. Måske fordi det i lyset af klimakrisen er present, at vi skal forbruge mindre og genbruge og genanvende mere. Jeg går ikke op i mode eller trends, og jeg har ikke købt nyt tøj i snart to år. Jeg er begyndt at bruge mine teenagedrenges jeans, når de bliver for korte på benene til dem – og det har jeg det rigtig fint med.

 

Hvad er dine drømme for fremtiden?

Jeg håber, at danskerne i højere grad får øjnene op for, hvordan haver og havearbejde kan give gode oplevelser og mening til livet og fungere som en pause fra vores travle liv og mange timers ophold inden døre. Og jeg drømmer om, at danskere bliver mere ambitiøse i forhold til havedesign – for en have, der er designet og anlagt godt kan virkelig noget! For mange haveejere handler det i dag om, at haven skal være så vedligeholdelsesfri som mulig, og resultatet er ofte flise- og græsørkener, der i mine øjne er uendeligt triste. Manglende tid er ofte folks argument, men jeg mener, det er et prioriteringsspørgsmål. Et enklere liv med mere tid udendørs i selskab med planter og dyreliv kan give os mennesker så meget nærvær, livskvalitet og -glæde, at vi ikke behøver bruge så meget tid på at dyrke vores udseende og forbruge så meget, som vi gør i dag.

 

Del dit bedste tip for andre, som gerne vil starte op:

Overvej nøje, om du vil trives med alle dele af at være selvstændig – også at skulle ’sælge’ dig selv, drifte en hjemmeside og sociale medier samt lave regnskab. Og hvis du tror, at du kan det, så gør det! Jeg brugte videreuddannelse som springbræt og faglig ballast til mit karriereskifte – måske er det også en idé for dig.

Jeg håber, at danskerne i højere grad får øjnene op for, hvordan haver og havearbejde kan give gode oplevelser og mening til livet.

Jeg håber, at danskerne i højere grad får øjnene op for, hvordan haver og havearbejde kan give gode oplevelser og mening til livet.

 

Bonusinfo:

Har du en drøm om at blive klogere på haven, og ikke mindst lære af Sannes store viden og passion for vores liv i haven, så kan du følge Sanne på instagram her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *